Een sollicitatiegesprek kan behoorlijk spannend zijn, vooral als je de baan echt graag wilt. Een goede voorbereiding kan het verschil maken tussen aangenomen worden of afgewezen worden. Wij hebben 9 tips om je goed voor te bereiden op je sollicitatiegesprek.

1. Verdiep je in het bedrijf
Een van de eerste stappen in je voorbereiding is om je grondig te verdiepen in het bedrijf waar je solliciteert. Lees hun website, nieuwsartikelen en bekijk hun social media. Begrijp hun missie, visie en waarden. Weet wat ze doen, wie hun klanten zijn en welke projecten ze hebben uitgevoerd. Dit toont niet alleen je interesse, maar helpt je ook om betere antwoorden te geven tijdens het gesprek.

2. Lees de vacature nog een keer door
Neem de tijd om de vacature nog een keer door te lezen. Schrijf de belangrijkste punten op en bedenk voorbeelden uit je eigen (werk)ervaring die aansluiten bij de functieomschrijving. Dit helpt je om gerichte antwoorden te geven en laat zien dat je begrijpt wat de functie inhoudt.

3. Bereid je verhaal goed voor
Denk na over hoe je jezelf wilt presenteren. Bereid een korte pitch voor waarin je vertelt wie je bent, wat je achtergrond is en waarom je geïnteresseerd bent in de functie. Zorg dat je verhaal consistent is en aansluit bij de punten in de vacature. Wees eerlijk en jezelf.

4. Kijk waar je plus- en minpunten liggen
Ontdek je sterke punten en vaardigheden die relevant zijn voor de functie. Bedenk concrete voorbeelden waaruit blijkt dat je deze vaardigheden bezit. Dit geeft je vertrouwen en helpt je om overtuigend over te komen tijdens het gesprek. Kijk ook naar de punten waar je nog wil/kan leren.

5. Je kleding
Zorg dat je kleding passend is voor de gelegenheid. Het is belangrijk om professioneel en verzorgd over te komen. Informeer je over de dresscode van het bedrijf. Als je twijfelt, kies dan voor een business casual outfit.

6. Bereid je voor op (moeilijke) vragen
Bedenk welke vragen je kunt verwachten en bereid je antwoorden voor. Denk aan vragen over je ervaring, je motivatie en hoe je omgaat met bepaalde situaties. Oefen ook met het beantwoorden van lastige vragen, zoals je grootste zwakte of een conflict op de werkvloer.

7. Bedenk vragen die je kan stellen
Een sollicitatiegesprek is een tweerichtingsgesprek. Bereid een paar vragen voor die je kunt stellen aan de interviewer. Dit toont je interesse en helpt je om een beter beeld te krijgen van de functie en het bedrijf. Vragen over de bedrijfscultuur, het team en doorgroeimogelijkheden zijn vaak goed om te stellen.

8. Denk na over je salaris
Weet wat je waard bent en bepaal van tevoren je salarisindicatie. Onderzoek wat gebruikelijk is voor de functie en jouw ervaringsniveau. Dit helpt je om zelfverzekerd over te komen als het onderwerp tijdens het gesprek ter sprake komt.

9. Don’ts bij een sollicitatiegesprek
Er zijn ook een aantal zaken die je beter kunt vermijden tijdens een sollicitatiegesprek:
• Te laat komen.
• Negatief praten over vorige werkgevers.
• Onvoorbereid overkomen.
• Te veel focussen op salaris.
• Onderuithangen in je stoel
• Je jas aanhouden
• Geen goede reden of motivatie hebben om er te werken
• Je kunt je vaardigheden niet onderbouwen.

Met deze tips ben jij er klaar voor! Veel succes. En komen deze tips nou net te laat. Check dan nu onze vacaturepagina!