Deze week zetten wij het inspirerende verhaal van Peter in het licht. Hij heeft ontzettend veel kennis van de techniek en doet zijn verhaal.
Peter is opgegroeid in de buurt van een boerderij en was hier vaak te vinden. Zijn vader was met name veel bezig met sleutelen en trucks. Peter hielp hem hier graag bij. Toen hij een richting moest kiezen op school, was de keuze makkelijk. In grote lijnen kon je vroeger alleen maar de administratieve of de technische kant op. Peter koos er uiteraard voor om definitief de technische kant op te gaan. Hij was toen pas 17 jaar.
In het vakgebied is hij begonnen als monteur. Daarna is hij richting buitendienst (service monteur), de verkoop van trucs en sales engineering gegaan. Momenteel is Peter werkzaam, na al zo’n 30 jaar ervaring in de techniek, als maintenance manager bij een internationaal bedrijf. Hij werkt hier al dertien jaar en krijgt veel verantwoordelijkheid. Nog steeds gaat hij iedere dag met veel plezier naar zijn werk. Wat is het geheim hierachter? Daar gaat hij jou meer over vertellen!
Wat is er zo leuk aan de technische sector?
Het leuke aan de technische sector, volgens Peter, is toch wel dat je iets voor iemand op orde kan maken waar mensen op zitten te wachten. Dus dat je iets maakt wat daarna gaat bewegen. Je resultaat wordt vaak meteen zichtbaar omdat je echt iets maakt.
Hiernaast vindt hij het aantrekkelijk omdat er veel vraag is naar technische vakmensen. Hierdoor krijg je over het algemeen dus een goed, aantrekkelijk salaris. Veel mensen denken dat het slecht betaald wordt maar het gemiddelde salaris steekt voor starters juist ver boven het gemiddelde van andere richtingen zoals de economische sector uit.
De techniek biedt echt toekomst omdat de verwachting is dat het de komende jaren enorm zal blijven groeien. Door de snelle ontwikkelingen in de techniek, komen er vooral steeds meer computer- en kantoorbanen beschikbaar.
Hoe weet je nou of jij geschikt bent voor de techniek?
Volgens Peter heb je vooral technisch inzicht nodig om goed te zijn in de techniek. Hij noemt dit ook wel logisch inzicht. Je moet bijvoorbeeld begrijpen wat het gevolg is van een sleutel in een auto die je omdraait. Dus de motor die dan aangaat en het gevolg daarop. Je kan een groot deel leren gedurende je studie en werk maar het helpt wel als je al iets van inzicht hebt. Echter zegt hij er wel bij dat je vooral erg enthousiast en gedreven moet zijn in jouw vakgebied.
Techniek van nu
Tijdens het gesprek werd duidelijk dat Peter enorm baalt dat de technische sector minder aantrekkelijk wordt en dat er, mede door het grote aanbod opleidingen, steeds minder mensen voor de techniek kiezen. Momenteel is Peter ook stagebegeleider en is zijn doel om meer jeugd in de techniek te krijgen. Het is namelijk een bekend probleem dat er steeds minder jongeren zijn die de techniek in willen. De technische opleidingen krijgen steeds minder leerlingen en dat vindt hij ontzettend zonde. De techniek is zo mooi en schreeuwt om nieuwe mensen. Daarom is hij nu ook bezig met Masterplan Zuid-Holland waarbij tien partijen uit het bedrijfsleven en middelbaar beroepsonderwijs samenwerken om goede vakmensen op te leiden voor de metaal- en de technische installatiebranche. Het doel is om meer opgeleide vakmensen in de technische sector te krijgen en bekender te maken voor de jeugd.
Hiernaast zou hij ook graag meer vrouwen in de techniek zien. Hij heeft de afgelopen jaren namelijk een aantal vrouwelijke stagiaires gehad. Deze worden eigenlijk niet anders behandeld omdat dit simpelweg niet nodig is zegt hij. Het werk is namelijk niet extreem zwaar. Zware, grote dingen worden met een truck gedaan. In Nederland moeten werkzaamheden volledig aan de ARBO technische regels voldoen. Techniek is veel meer dan tillen. Hij vindt het dan ook super zonde dat er vaak gedacht wordt dat de techniek enkel voor sterke mannen is. Een gemengd team zorgt vaak juist voor een optimaal resultaat en goede werksfeer.
Doorgroeimogelijkheden en hoe grijp je kansen?
Peter weet als geen ander over de doorgroeimogelijkheden in de techniek. Hij is zelf namelijk begonnen als monteur. Hij heeft daarna veel opleidingen en cursussen afgerond waardoor hij nu is doorgegroeid tot maintenance manager. Peter wil vooral als tip meegeven dat je kansen moet pakken als ze voorbij komen. Hij heeft bijvoorbeeld veel initiatief genomen door groepen aan te sturen waar nodig. Hierdoor heeft hij zich kunnen ontwikkelen tot technische professional!
Wil je in contact komen met een adviseur die jou meer kan vertellen over banen in de technische sector? Neem dan contact op met: hidde@hyptechnical.nl