Je eerste werkdag bij een nieuw bedrijf is altijd spannend. Een van de belangrijke vragen die je waarschijnlijk hebt, is: “Wat moet ik aantrekken?” Hoewel kleding misschien oppervlakkig lijkt, is het een essentieel aspect van je eerste indruk. Hier zijn enkele tips over hoe je kunt bepalen welke kleding je aan moet trekken op je eerste werkdag.

 

Onderzoek de bedrijfscultuur
De kledingkeuze varieert sterk per bedrijf en is vaak afhankelijk van de bedrijfscultuur. Technische bedrijven variëren van zeer formeel (denk aan technische consultancybureaus) tot zeer informeel (zoals sommige start-ups). Doe daarom eerst wat onderzoek:
• Kijk naar foto’s van bedrijfsevenementen en de werkomgeving op de website
• Lees bedrijfsreviews op websites zoals Glassdoor, waar medewerkers vaak iets zeggen over de werksfeer en dresscode
• Vraag het simpelweg aan je contactpersoon bij het bedrijf
• Of neem een kijkje op de social media kanalen.

Overdressed vs underdressed
Als je twijfelt, is het meestal beter om iets te formeel te zijn dan te informeel. Je kunt altijd formele kleding wat meer casual maken door bijvoorbeeld je stropdas af te doen of je blazer uit te trekken. Het is veel moeilijker om een casual outfit te formaliseren.

Ga voor een veilige keuze
Een veilige keuze is om een outfit te dragen die professioneel maar niet te opvallend is. Vermijd overdreven modekeuzes, felle kleuren of drukke patronen. Als je kiest voor een pak, ga dan voor een in een neutrale kleur zoals grijs of marineblauw. Voor een meer casual omgeving kan een nette broek met een polo of net T-shirt voldoende zijn.

Accessoires en detail
Let ook op de kleine details. Schone, gepoetste schoenen en een nette riem kunnen je algemene voorkomen verbeteren. Als je accessoires draagt, zoals een horloge of sieraden, houd ze dan subtiel.

Flexibiliteit is belangrijk
Het is ook goed om een extra kledingstuk mee te nemen, zoals een trui of een meer formele blouse, zodat je je kunt aanpassen aan de werkomgeving zodra je deze beter hebt leren kennen.

Vraag feedback
Na je eerste dag of in je eerste week is het ook waardevol om feedback te vragen van collega’s die je vertrouwt. Ze kunnen je specifieke tips geven die aansluiten bij de cultuur en verwachtingen van het bedrijf.

Door deze tips te volgen, kun je met meer zelfvertrouwen je eerste dag tegemoet gaan. En onthoud: de juiste kleding is een manier om je professionaliteit en aandacht voor detail te laten zien, maar het is uiteindelijk je vaardigheid en houding die de meeste impact zullen hebben op je nieuwe baan in de technische sector.