Ik kwam erachter dat een wachtwoord van mij was gehackt

In een wereld waarin bijna alles online gebeurt, wordt het steeds eenvoudiger om iemand na te bootsen. Als je een onveilig wachtwoord hebt en iemand kan toegang krijgen tot bijvoorbeeld je bankgegevens, kunnen er erg vervelende dingen gebeuren. Waarom is het eigenlijk zo belangrijk om je wachtwoord regelmatig te veranderen en wat zijn de mogelijke gevolgen als deze gegevens in verkeerde handen vallen? Dit zijn vragen waar we niet vaak genoeg bij stilstaan, maar het is wel belangrijk om je hiervan bewust te zijn. @Max, onze IT-specialist, deelt graag zijn ervaringen en tips met jullie.

Hoe vaak verander jij je wachtwoord?
Zelf doe ik dat niet zo vaak; mijn password manager regelt dat voor mij. Je hoeft hierbij alleen het wachtwoord voor je password manager te onthouden en te beschermen. Deze manager genereert voor elk account dat je bezit een uniek wachtwoord. Zelf vernieuw ik mijn wachtwoorden elke drie maanden. Er zijn mensen die dit minder vaak doen en anderen die het juist vaker doen.

Waarom is het belangrijk om dit te doen?
Op het moment dat er een datalek ontstaat bij een bedrijf of bij een website waar jij geregistreerd staat, komt die data online. Het is heel moeilijk om die data weer offline te krijgen. Als jouw wachtwoord één keer ergens in een lijst met wachtwoorden is beland, dan gaat dat als een lopend vuurtje en staat jouw wachtwoord binnen no-time op andere sites.

Wat is de grootste fout die je hierin kunt maken?
Een soortgelijk wachtwoord gebruiken voor alles. Het allerbelangrijkste is je e-mail; zorg dat je e-mailwachtwoord nooit hetzelfde is als al je andere sites. Want als je je wachtwoord vergeet, gaat dat altijd via je e-mail. Gebruik ook geen echt woord in je wachtwoord. Als ze een wachtwoord proberen te hacken, proberen ze eerst standaardwachtwoorden. Daarna gaan ze standaardwoorden uit een woordenboek proberen; hoe moeilijker jij het maakt, hoe moeilijker je gehackt kunt worden. Daarnaast moet je nooit linkjes of documenten downloaden vanuit je mail; dan kan het zo zijn dat je op de achtergrond iets installeert wat alles kan zien wat je doet. Op die manier kunnen ze dus ook je wachtwoorden zien. Helaas ben ik hier zelf al eens slachtoffer van geworden…

Wat is een fout die jij ooit gemaakt hebt?
Ik kwam erachter dat een wachtwoord van mij was gehackt. Ik had mijn wachtwoord op zoveel mogelijk accounts veranderd, behalve bol.com, die was ik vergeten. Iemand had met AfterPay voor €300,- op deze site besteld, gelukkig was ik er op tijd bij en hebben ze de bestelling niet bezorgd. Hierna is er een onderzoek gestart, dit was een hele harde les.

 

Tips?
1. Kies een password manager. Google heeft hier een goede variant voor;
2. Als een website het aanbiedt, zorg ervoor dat je tweestapsverificatie aanzet;
3. Je kunt regelmatig controleren of je wachtwoord voorkomt in een datalek. Je hebt gratis sites die kunnen checken of jouw wachtwoord ergens bekend is (haveibeenpwned.com);
4. Zorg dat je altijd een sterk wachtwoord hebt;
5. Mocht je gehackt zijn, verander je wachtwoord op ALLES. Je weet nooit hoe ze geld van je aftroggelen en wat ze doen met je gegevens.